2008
In de zomer van 2008 werd het 16de  internationale congres van de Wereld Beiaard Federatie in Groningen georganiseerd. Het 5-daags congres was zeer succesvol en werd door een 150-tal congresgangers uit 16 verschillende landen bezocht. Bij het congres werd ook de provincie Groningen betrokken. Een blijvend aandenken is een speciale klok die op het Martinikerkhof door Simon Laudy werd gegoten en die een plaats heeft gekregen in de toren van het Provinciehuis.

In de periode van 5 juni tot 21 augustus vonden weer de zomeravondconcerten plaats waarbij werd geluisterd naar het spel van bekende beiaardiers als Boudewijn Zwart, Gert Oldenbeuving en Malgosia Fiebig.
         
In dit jaar kon ook een beeld-en geluidvoorziening in gebruik worden genomen; voortaan is het mogelijk om door middel van een beeldscherm onder de toren de beiaardier te zien en te horen.
          
Op 11 november werd aan wethouder Peter Verschuren de door de bekende Groninger componist Frans Vuursteen geschreven compositie "Ring Dem Bells" officieel aangeboden op de luizolder van de Martinitoren. Dit is een zeer bijzonder compositie speciaal geschreven voor de Martinibeiaard voor twee beiaardiers en 6 klokkenluiders. Met hulp van het klokkenluidersgilde werd dit stuk door onze beide beiaardiers ten gehore gebracht.
          
In 2008 kon ook het 6de Gronings Beiaardboek worden uitgegeven. Het bevat barokmuziek geschreven door componisten die allen iets met de Martini te maken hebben: Lustig, Havingha en de Italiaan Martini.