De tentoonstelling van de Rolling Stones in het Groninger Museum is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Onze beiaardier heeft een programma met nummers van de Stones gespeeld tijdens de opening. Daar is zowel in de regionale en landelijke pers, als op radio en tv enorm veel aandacht voor geweest. Het filmpje hiervan werd via de sociale media ( Facebook) gedeeld door Mick Jagger , die de naam van de beiaardier Auke de Boer noemde, en dat was in de gehele wereld te zien!
De pandemie die is ontstaan door het coronavirus heeft ook ons parten gespeeld, maar onze beroemde Hemonybeiaard is dit jaar veel bespeeld en alle beiaardiers hebben een druk topjaar gehad. We konden ons carillon laten klinken omdat dit een van de weinige muziekinstrumenten is, die niet wordt bespeeld in een concertzaal met publiek.
De stichting is vertegenwoordigd in het bestuur van de Stichting Klokkenspel Groningen die dit jaar 25 jaar bestond. Dit is verspreid over het jaar feestelijk gevierd te beginnen met een luidestafette op 9 juni. Hier deden ruim 70 kerktorens/klokken aan mee en de estafette eindigde met het gelui van de Martinitoren.
Dit jaar werd Koningsdag op 27 april in Groningen gevierd in aanwezigheid van de Koninklijke familie. De gemeente heeft van ons aanbod om de beiaards te bespelen graag gebruik gemaakt en daardoor kon Auke de Boer die dag het carillon van de Martinitoren bespelen en Adolph Rots deed dat op de beiaard van de RUG. Beiden speelde het speciaal voor deze dag gecomponeerde lied.
Maar ook rond 5 december en de Kerst werden bijzondere concerten gegeven. Het concert op 11 november ter gelegenheid van St.Maarten werd gegeven in aansluiting op het orgelconcert in de Martinikerk. De traditie om in het voorjaar een verzoeknummers-concert te geven is ook dit jaar voortgezet.
Wij hebben dit jaar voor het eerst weer vier speciale zomeravondconcerten in de maand september georganiseerd waarvoor beiaardiers van naam zijn uitgenodigd: Janno den Engelsman ( 6 sept.), Arie Abbenes ( 13 sept.), Wim Ruitenbeek ( 20 sept. ) en last but not least Bernard Winsemius ( 27 sept. ).
Het idee om een soort jukebox te maken van een schaalmodel van de Martinitoren kon gerealiseerd worden. Het aluminiummodel is bijna 3 meter hoog en inklapbaar. Nadat het geverfd is kon het op hoogtijdagen als blikvanger op de Grote Markt worden geplaatst. Het publiek kan dan een keuze maken uit de door de beiaardier te spelen melodieën.
Veel energie is gaan zitten in de organisatie en de uitvoering van het op 24 januari gehouden symposium ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de Hemony-beiaard. Dit werd bezocht door 80 deelnemers en was een groot succes. Henk Verhoef lichtte het restauratiebeleid van de Hemony-beiaarden toe en de stadshistoricus Beno Hofman vertelde over de geschiedenis van de toren, de beiaard en de luidklokken.
Het klavion dat in de Muziekschool stond werd nauwelijks nog gebruikt. Het kwam niet meer voor in het cursusprogramma van de muziekschool en er moest een andere plaats voor worden gezocht. Doordat dat niet is gelukt werd om de genoemde redenen het klavion verkocht aan beiaardier Den Engelsman.
Verder is het bestuur intensief bezig geweest met de begeleiding van de bouw van ons democarillon door de klokkengieter Simon Laudy in Beerta. Dit instrument met 18 klokjes die op 21 aug. werden gegoten, is 4 m hoog en heeft de contouren van de Martinitoren. Het instrument dat geplaatst is op de luidzolder, kan vrij bespeeld worden door bezoekers van de Martinitoren.
Veel energie is gaan zitten in het overleg met de RUG die dit jaar haar 400 jarig bestaan vierde. Op 25 mei werd in dat kader een zeer bijzonder concert gegeven met de beide beiaardiers en met medewerking van het klokkenluidersgilde die de vrijwilligers die de klokken luidden, instrueerde. Het geheel stond onder leiding onze de voorzitter die met behulp van een vernuftig systeem zowel de beiaardiers als de klokkenluiders aanstuurde.
Het hoogtepunt was dit jaar toch wel het internationale Sweelinck-beiaardconcours op 15 sept. Hieraan hebben 7 jonge beiaardiers uit de USA, Japan, Zuid-Korea, Polen en Nederland meegedaan. Het concours was goed voorbereid en er mag worden teruggekeken op een in alle opzichten geslaagde dag waarvoor veel werk is verzet. De dag werd beëindigd met de feestelijke prijsuitreiking ’s-avonds in het Feith-huis door wethouder Visscher. Het plan om van de composities die gespeeld zijn op het concours beiaardboek nr. VII uit te geven, zal in 2013 worden gerealiseerd.
Er is een nieuwe eigentijdse huisstijl ontwikkeld compleet met een aantal banners en een scherm waardoor de stichting zich weer op moderne wijze kan presenteren. Ook een nieuwe logo en briefpapier horen daarbij. In dezelfde tijd is ook de website geheel vernieuwd en aangepast aan de nieuwe huisstijl. De site is nu weer bij de tijd en gebruiksvriendelijker.
Op 29 september heeft een Duits bureau onderzoek gedaan naar de ophanging van de klokken in de Martinitoren Bij dat onderzoek werden alle klokken langdurig geluid om na te gaan of dat nadelige effecten heeft op de bouwkundige staat van de Martinitoren. Het onderzoek trok landelijk de aandacht van verschillende media.
Op 11 november werd aan wethouder Peter Verschuren de door de bekende Groninger componist Frans Vuursteen geschreven compositie "Ring Dem Bells" officieel aangeboden op de luizolder van de Martinitoren. Dit is een zeer bijzonder compositie speciaal geschreven voor de Martinibeiaard voor twee beiaardiers en 6 klokkenluiders. Met hulp van het klokkenluidersgilde werd dit stuk door onze beide beiaardiers ten gehore gebracht.